Görevleri
Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı’nın temel amacı, Deniz Kuvvetleri’nin görev ihtiyaçlarına uygun olarak ferdi eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmektir. Bu, Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan ve gelecekte envantere girecek olan silah, sistem ve cihazları etkin şekilde kullanabilecek, gelişen ve değişen teknolojiye hızla uyum sağlayabilecek altyapıya sahip, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, bilgili, yetenekli ve denizcilik bilinci yüksek personel yetiştirmeyi içerir.
Tarihçesi
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu insan gücünü temin etmek amacıyla, ilk olarak Eylül 1946’da Heybeliada’da bugünkü Deniz Lisesi Komutanlığı yerleşkesinde “Deniz Okullar ve Kurslar Komutanlığı” adıyla kuruldu. İlk Komutanı Tümamiral İhsan Özel olarak atandı. Bu kuruluşla birlikte, Deniz Kuvvetleri’nin ferdi eğitim kurumları bu komutanlığa bağlandı, ancak denizaltı subayı, erbaş ve er kursları dışında tutuldu.
Başlangıçta Karargah, Kurmay Başkanlığı ile Eğitim, Personel ve İkmal Şube Müdürlüklerinden oluşmaktaydı. Eylül 1947’de Harekat Şubesi’nin eklenmesiyle kadrosu genişletildi. Aralık 1948’de ise Deniz Lisesi’nin güneyindeki revir binasına taşınarak “Deniz Eğitim Komutanlığı” adını aldı.
1950 yılında Karargah, Personel, Eğitim, Teknik, Muhakim (Yargılama) ve Levazım (İkmal) şubelerinden oluşacak şekilde yeniden düzenlendi. Bağlı birlikler arasında Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığı, Deniz Yedek Subay Okul Komutanlığı, Deniz Astsubay Hazırlama Okul Komutanlığı, Deniz Yeni Erat Talim Alay Komutanlığı ve Deniz Kurslar Komutanlığı yer aldı. Bu dönemde ZAFER ve TINAZTEPE Muhripleri ile TOROS Motoru daimi olarak okul gemisi görevini üstlendi.
1951 yılında yeniden yapılanarak, Deniz Yedek Subay Okulu, Deniz Harp Okulu ve Koleji kuruluşundan çıkarılarak Yassıada’ya taşındı. Deniz Levazım Okulu ise Kasımpaşa’ya nakledildi. İskenderun’daki Deniz Eğitim Alayı “Deniz Yedek Erat Talimgahı” adını aldı.
SAVARONA Yatı’nın okul gemisi haline getirilmesi ile donanmanın eğitim yükü hafifletildi. 1952 yılında adı “Deniz Eğitim Komutanlığı” olarak değiştirilerek, Kurmay Başkanlığı ile Eğitim, Harekat, Personel ve İkmal Şube Müdürlüklerinden oluşan yeni bir karargah yapısıyla faaliyetlerine devam etti.
1954’te “Deniz Eğitim Kolordu Komutanlığı” adı verildi, ancak 1959’da tekrar “Deniz Eğitim Komutanlığı” olarak değiştirildi. 1963-1964 Eğitim Öğretim Yılında “Makine Sınıf Okulu Komutanlığı” Derince’ye taşındı. 1966’da Gölcük, Derince ve Yassıada Eğitim Merkezi Komutanlıkları komutanlık bünyesine dahil edildi.
1976’da TCG GEMLİK (I) eğitim yardımcısı olarak kullanıma alındı. Karamürsel Eğitim Merkezi Komutanlığı 1979’da yeni yapılandırmalarla genişletildi. 1987’de TCG CEZAYİRLİ GAZİ HASANPAŞA, 1989’da ise TCG SOKULLU MEHMET PAŞA eğitim komutanlığına dahil edildi. 1996’da Eğitim Filotillası Komodorluğu teşkil edilerek, çeşitli gemiler bu yapıya dahil edildi.
Son olarak, Altınova/Yalova’da konuşlu bulunan Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı, 2003 yılında Beylerbeyi/İstanbul’a taşındı ve bağlı birimleri yeniden yapılandırıldı. Bu bağlı birimler arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Eğitim Filotillası Komodorluğu, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı, Derince Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Deniz Lisesi Komutanlığı yer aldı.