Son çıkan resmi gazetede yer alan Amiral atamalarında kamuoyuna belirtildiği üzere Deniz Kuvvetlerimizin çatısı altında yeni bir komutanlık kuruldu, Amfibi Kolordu Komutanlığı. Ana Üssünün Nara/Çanakkale’de kurulacağı belirtilen bu komutanlığın kuruluşu ile beraber Deniz Kuvvetlerimizin yapısında bazı ufak değişiklikler oldu ve olmaya devam edecek gibi gözüküyor gelin hep beraber inceleyelim.
Öncelikle Amfibi Deniz Piyade Kimdir?
Amfibi Deniz Piyade Deniz Kuvvetlerinin kara operasyonları, amfibi harekat, kıyı başı tutma, gemi zapt müsadere, gemi güvenliği, kıyı-üs-bölge güvenliği gibi görevler için eğittiği ve bulundurduğu amiral/subay/astsubay/uzman erbaş/mükellef asker rütbelerindeki askerlerdir.
Amfibi Deniz Piyadelerimiz Deniz Kuvvetlerimizin en stratejik birliklerinden biri olarak 1964 yılında Kıbrıs olaylarından dolayı gelecekte yapılacak olası bir müdahale için Gölcükte kurulmuştur.Mutlu Barış Harekatına kadar kısmen alay seviyesinde örgütlenmeyi başarabildikten sonra harekata katılan Deniz Piyadelerimiz üstün yararlılıklar göstererek 13 evladını şehit vermiştir,harekatın ardından ihtiyat ve koruma amacı ile Kıbrısta kalan Amfibilerimiz buradan dönüşten kısa bir süre sonra ise şanlı evleri yuvaları olan Foçaya intikal etmişlerdir,ana komutanlık hala burada konuşlu bulunmaktadır.Ayrıca birliklerin savaş tecrübesi kazanması ve diğer birliklere destek olması amacı ile 90’lı yıllardan beri iç güvenlik harekatlarında Deniz Piyadeler görevlendirilmekte ve bir seferi tabur sürekli Güneydoğuda bulunmaktadır.
Kuruluşundan 30 yıl sonra Tugay seviyesine yükselen Deniz Piyadelerimiz,bugünlerde ise Kolordu seviyesine yükselmiş bulunuyor.
Güverte Yarbay Neşet İkizin USMC (Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu) bünyesinde kurs gördükten sonra yurda dönüp komutanlığı kuruşundan tam 60 yıl sonra Türk Deniz Piyadeleri aynı komutanlık seviyesine ulaşmayı başarmıştır,bu gurur hepimizindir.
Deniz Piyadelerimiz büyüme ve gelişme sürecinde evleri olan Foça haricinde diğer üslerde üs koruması amacı ile teşkilanmışlardır.Bu teşkilatlanmaların en dikkate değeri İskenderun Deniz üssünde olandır,öncelikle orada ufak bir birlik olarak teşkilatlanmışlar ardından oradaki Deniz Er Eğitim Komutanlığı bünyesinde yeni amfibi erler yetiştirmişlerdir.Bu uzun süren büyüme ve gelişme en sonunda İskenderunda bulunan Deniz Piyadelerimizin önce alay şimdi ise Tugay seviyesine yükselmesi ile sonuçlanmıştır.Özellikle Doğu Akdenizin jeopolitik durumu ve İskenderunun stratejik konumundan dolayı oldukça sevindirici bir gelişmedir.
Kolordumuz ve geleceği hakkında bahsetmeden önce bahsetmemiz gereken son birliklerimiz ise AMFİBİ GEMİLER KOMUTANLIĞI ve AMFİBİ GÖREV GRUP KOMUTANLIĞIDIR.
Amfibi Gemiler Komutanlığı ve Amfibi Görev Grup Komutanlığı
Amfibi Gemiler Komutanlığımız Deniz piyadelerimizle hemen hemen yakın tarihlerde kurulmuştur.1964 Kıbrıs olaylarında birlikleri denizden aktarak bir platformun bulunmaması sonucu farkedilen eksiklik bu tarihten itibaren acilen giderilmeye çalışılmıştır.Öncelikle Taşkızak tersanesi başta olmak üzere yurdun tersanelerinde LCT,LCM,LCU tipinde gemilerin üretilme emri verilmiş,harekattan 1 yıl önce ise Vietnamda rüştünü ispat etmiş Terrebone Parish sınıfı LST gemisi olan TCG Ertuğrul (L-401) Satın alınmıştır.Harekattan sonra ise çeşitli sınıflardaki amfibi platformlarımızın yapımı,modernizasyonu,satın alımı devam etmiş ve Amfibi Gemiler Komutalığı tek yıldızlı bir filo olmuştur.O günlerden bugünlere bahriyemiz teknolojik ve maddi zorluklara rağmen yerli-milli imkanlar ile dünyanın en yetkin ve kabiliyetli Çıkarma filolarından birine sahip olmuştur.Bu düsturda birbiri için var olan Deniz Piyade Tugay Komutanlığı ve Amfibi Gemiler Komutanlığı uzun süre ayrı komutanlık çatıları altında beraber görev icraa ettikten sonra birkaç denemenin ardından sonunda 2011 yılında AMFİBİ GÖREV GRUP KOMUTANLIĞI‘nı beraber oluşturmuş ve çok daha müşterek bir komuta yapısına kavuşmuşlardır.Amfibi Görev Grup Komutanlığı tümen seviyesindedir.
2000 Sonrası Gelişmeler
Amfibi Gemiler Komutanlığındaki Gelişmeler
2000’li yıllardan itibaren bahriyemizin artan ihtiyaçları,genişleyen donanmamızdan(bundan dolayı artan AHT personeli ihtiyacı) öncelikle Amfibi Çıkarma Gemileri Komutanlığımız etkilenmiş,filosundaki devşirme gemileri (sonradan amfibi özellikler kazandırılmış) ve eskiyen platformları emekli ederek başladığı modernizasyon-yenileme sürecinde hızla devleşen yerli-milli deniz harp sanayimizden yararlanarak tamamen yenilenmiştir.2000’li yıllardan önceye ait sadece LCM’ler,TCG Osmangazi,TCG KARAMÜRSELBEY,TCG SARUCABEY platformlarımız kalmış ancak bu platformlarda özellikle öz savunma ve seyir-sensör sistemleri olarak ASELSAN başta olmak üzere yerli markalarımız ile işbirliği içinde modernize olmuşlardır.
Şuan Amfibi Gemiler Komutanlığımız bünyesinde 1 LHD,5 LST,21 LCT Platformu bulunmaktadır.,ayrıca LST VE LHD platformlarımızın kullanımı için LCVP sınıfı araçlarda bulunmakta-üretilmektedir.Tamamı kendi tersanelerimizde üretilen platformlarımızdan Çoğunluğu aynı zamanda yerli tasarımdır.Bayraktar sınıfı LST’lerimiz ise aktif olarak sınıfında dünyadaki en yetkin,en büyük platformlardır.
Bey sınıfı ve Osmangazi sınıfı gemilerimiz yerine ilerleyen yıllarda yeni Bayraktar sınıfı gemiler bahriyemize katılacaktır.
Deniz Piyade Tugay Komutanlığındaki Gelişmeler
Deniz Piyadelerimiz ise 2000 yılından sonraki dönemde mevcut,teçhizat,eğitim,tecrübe ve kabiliyet olarak kendini geliştirmiş,çok üst seviyelerde yer almaya başlamıştır.Subay,astsubay,Uzman erbaş personelinin neredeyse tamamına yakını rotasyon sayesinde güneydoğuda tecrübe kazanmış,ayrıca sınır ötesinde yapılan bütün operasyonlarımıza katılmıştır.Bu dönemde Suriye’de bir ileri amfibi karakolu kurulmuştur.
Yeni milli RHIB botlar ile çok daha süratli,yüksek kapasiteli,tam teçhizatlı intikal yeteneğine kavuşan amfibilerimiz keşif,saldırı,çıkarma,boarding gibi yeteneklerde;icraa edilen müşterek eğitimler ve SH-70B Seahawk helikopterlerinin bahriyemize katılmasıyla beraber fast rope,havadan intikal yetenekleri geliştirilmiştir.
Timsahlarımızın bir diğer geliştiği konu ise AHT görevlerdir. Açılımı Amfibi Hücum Timi olan timlerimiz artık bütün muharip gemilerimizin ve diğer gemilerimizin önemli seyirlerinde görev almaktadır. Görevleri gemilerimizi asimetrik hedeflere, Deniz Haydutluğuna, Limanda aborda vaziyetteki tehditlere karşı korumak olan AHT timlerimiz görev verildiği şartlarda başka bir gemiyi de zapt edebilecek yetkinliktedir. 2010 yılında tam olarak teşkilatlanan ve bir kursu bulunan AHT timlerimiz Deniz Piyade personellerinden gönüllü olanların bir dizi elemeden sonra 10 aylık bu kursun ardından mezun olanlardan oluşmaktadır. Gittikçe sayıları artmaktadır.(Bu konuda yakın zamanda çok kapsamlı bir yazı SAYGIN ÇİLİNGİR arkadaşımız tarafından sitemizde yer alacaktır.)
Yeni Amfibi Kolordu Komutanlığı ve Gelecek
Tarihten ve gelişmelerden bahsettikten sonra nihayet günümüze ve geleceğimize gelebiliriz.
Yeni komutanlığımızın kuruluşu bizlere büyük bir mutluk ve gurur verirken,seçilen ana üs bölgesi ile artık amfibi kabiliyetlerimizin kolordu seviyesine ulaşmış olması geleceğe,dünyaya büyük bir mesaj niteliğindedir.
Konumun Önemi Ve Anlamı
Nara Burnu İlk Amiralimiz Çakabey döneminden beri bizim için önemli bir konum olmakla beraber jeopolitik olarak daha büyük önem taşımaktadır. Çanakkale Boğazının en dar yeri olan Nara Burnu geçmişten beri çok önemli bir savunma ve tahkimat noktasıdır. Birinci Cihan Harbinde bahriyemizin ana üslerinden biri olan Nara Burnu düşman denizaltılarının da korkulu rüyasıydı. Donanma stratejisi açısından baktığımız zaman gelen bir düşman kuvvetini Marmara’ya, İstanbul’a ve Karadeniz’e ulaşmadan durdurabileceğimiz son yer Nara Burnu’dur, bu bilinçle geçmişten beri Deniz Kuvvetlerimiz buraya önem vermiştir. Bölgede bir deniz üssü olmakla beraber bir de yakıt iskelesi vardır. Geçmişte AB sınıfı karakol botlarımız ikili rotasyon görevi olarak Umuryeri’nden buraya intikal etmekte ve 2.5-3 ay civarı bu bölgede görev icra etmekteydi. Hem tarihi hem jeopolitik olarak buraya bir Amfibi Kolordusu konumlandırmak Deniz kuvvetlerimizin Mavi Vatanımızın ve Toprak Vatanımızın korunmasında, bekasında, selametinde ne kadar kararlı, güçlü, azimli olduğunu gösteriyor. Ayrıca Dumlupınar denizaltımızın ebedi nöbetine devam ettiği yer Nara Burnu derinlikleridir.
Kolordunun Anlamı Ve Yararları
Amfibi birlikler dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kapasite ve komutanlık seviyelerinde bulunmaktadir.Bunlardan en ünlüsü,eskisi ve kabiliyetlisi USMC (Amerikan Deniz Piyadeleridir),birçok ülke bu birlikten feyz alarak kendi deniz piyadelerini oluşturmuştur.Fakat gerçek anlamda Kolordu seviyesinde amfibi kuvvet bulunduran ülkeler iki elin parmağını geçmeyecek şekildedir,bazı ülkeler ise kolordu seviyesinde amfibi kuvvet bulundurduklarını iddia etmekte fakat kadrolarının çoğunu askeri polis vb… gibi personelle doldurarak ancak bu seviyede kalabilmektedirler.
Diğer ülkelere kıyasla emperyalist amaçlar,Amerikan bahriyesinin girişimleri ve özentilik dışında ihtiyacından dolayı amfibi kuvvet kurmuş yegane ülkelerden biri güzel ülkemizdir.Kıbrıstaki soydaşlarımıza yardım,Ege Denizindeki ada,adacık ve kayalıklarımızın bekası,öz savunma amaçları ile kurulmuştur.Güverte Yarbaş İbrahim Neşet İkiz’in USMC’de kurs alması sonucu kurulmasına rağmen amfibi özelliklerimiz kendi ihtiyaçlarımıza göre özelleşmiş,gelişmiş ve diğer bahriyelerden ayrılmıştır.
60 Yıldır Gelişen Amfibi kabiliyetimiz önce alay sonra Tugay sonra Tümen bugünse Kolordu seviyesine ulaşmış,başlangıçta eğitim aldığı bahriyeye denk olmuştur.Bu konuma geleceğimiz İskenderunda’ki birliğimizin Tugay seviyesine ulaştığı günlerde belki çok az bir kimse kestirebilmiştir.
Şuan Kolordumuzun bünyesinde 1 Tümen,2 Tugay,1 Filo barındırıyoruz.Oldukça düzenli,başarılı ve dünyaya örnek olacak adım adım bir teşkilatlanma yapmış bulunmaktayız.
Ne Mesaj Veriyoruz, Nereye Gidiyoruz?
Mavi ve Toprak Vatanımızı korumadaki kararlılığımız,yetkinliğimiz dışında amfibi kolordusu sahibi Türkiye olarak Ege’de,Kıbrıs’ta,Libya’da her şeye hazır olduğumuzu,herhangi bir tacize misli ile cevap verebileceğimizi,bir gece ansızın gelebileceğimizi göstermekteyiz.Birliğimizin seviyesinin yükselmesinin en önemli mesajlarından biri de yeni personellerin tefriki,yeni ast komutanlıkların yolda olduğu anlamı taşımaktadır.
Ayrıca bu hareketle beraber kuzey Egede yapacağımız askeri yığınak,Dedeağaçtaki Yunanistan yığınağına doğrudan bir cevaptır.
Kolordu bünyesinde ilerleyen yıllarda yeni bir Amfibi Görev Grup Komutanlığı,yeni bir deniz piyade tugayı kurulması,yeni bir LCT filosu oluşturulması;LST mevcudumuzun artması ile LST platformlarımızın 2 filoya ayrılabileceği ve TCG Trakya ile beraber her filonun amiral gemisinin bir adet LHD olması oldukça muhtemel,komutanlığinsanı düşündükçe heyecanlandıran-mutlu eden ihtimallerdir.
Ayrıca daha büyük bir Eğitim Merkez Komutanlığının oluşturulması ile AHT Personelinin alay seviyesine yükselmeside eşit derecede muhtemel ihtimallerdir.
Yeni zırhları araçlar ve zırhlı araç mevcudunun arttırılması konusunda ise gelecek aylarda yeni haberler görebiliriz.
Bu amfibi kabiliyetimizin, yeni gelecek yüzlerce Deniz Piyademizin, yeni gelecek gemilerimizin bize anlattığı yegane şey ise şöyledir; Artık Türk Deniz Kuvvetleri modern Leventleri olan Deniz Piyadelerinin sayısını ve onların modern Kalyonları Amfibi Gemilerinin sayısını arttırarak Kıbrısta, Adalarda, Libyada, Somalide, Katarda, Pakistanda özetle Akdeniz başta olmak üzere çevre denizlerde ve dünya denizlerinde, ülkesinin ve müttefiklerinin menfaat-etki sahalarında 7/24/365 daha büyük mevcutla daha aktif daha söz sahibi olacaktır.
Ayrıca yeni açılacak ast komutanlıklarımızın kadrolarını doldurabilmek için Deniz Harp Okulumuz ve Deniz Astsubay Meslekyüksekokulu kontenjanlarımızın arttırılarak daha çok sayıda yeni bahriyelinin Deniz Piyade sınıfına ayrılması muhtemeldir.Aynı koşul dış kaynak subay/astsubay alımlarında da geçerli olabilir.
Bu yazımızda yeni kurulan bir komutanlığımızın öncüllerinin-oluşturan unsurlarının tarihine,gelişimine;Yeni kolordumuzun geleceğine,verdiği mesajlara vb… konulara değindik.Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bahriye ile Kalın.