analizdeniz.com © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Analiz Deniz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Deniz Sahası Denetim Botu Nedir?

Deniz Sahası Denetim Botu Nedir?

Halil İbrahim ÇANDARLI Halil İbrahim ÇANDARLI - - 3 dk okuma süresi
55 0

Deniz Sahası Denetim Botu karakol platformlarının başlıca görevlerinden biridir. Herhangi farklı bir gemi tarafından da gerçekleştirilebilen bu görev maliyet-etkinlik ve görev isterlerinin düşük olması sebebiyle karakol platformlarına verilmiştir.

Bu görev adından da anlaşılacağı üzere belirlenen bir sahayı denetleyip neta raporu (Neta Raporu: Sahanın belirlenen görevin icrasına uygun, sivilsiz, sorunsuz olduğunun rapor edilmesidir.) verilmesidir. İki uygulaması vardır.

1: Deniz Kuvvetlerin’de bulunan ve yerleşik silah tertibatı bulunan bütün gemiler yıllık olarak atış icra ederler. Bu uygulama hem mürettebatın harbe hazırlık seviyesinin diri tutulması hem de silahların ve mühimmatların işlevselliğinin bir kontrolüdür. Bu yıllık atışlar sırasında ise özellikle tahrip gücü yüksek silahlara sahip olan gemilerin atış yaptığı hedef sahasına yakın denizde ve karada sivil bulunmaması gerekir. Aksi halde sivillerin zarar görmesi veyahut bölgede bulunabilecek yabancı istihbarat görevlilerinin sivillerin arasına sızması gibi tehlikeler ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden dolayı karada Jandarma, Kara Kuvvetleri veya Deniz Kuvvetleri’nin kıyı birliklerinin sağladığı tecriti ve denetimi denizde bir karakol gemisi sağlar.

Bölgeyi dolaşılarak megafon, ışık ve telsiz çağrıları ile uyarı yapılır, boşaltılması ve öyle kalmasını sağlanır. Kumanda altında bulunmayan araçlar yedeklenerek bölgeden tahliye edilir. Kayalıklarda ve denizde bulunan veya mahsur kalmış vatandaşlar ise gemiye alaınarak en yakın kıyıya ulaştırılır. Bölgenin güvenliğinden emin olunduktan sonra “Neta Raporu” verilir ve bölgeye herhangi bir girişe karşı belirli bir rotaya (genellikle kıyılara paralel) oturarak atışlar boyunca devriye atılmaya başlanır, böylece atışlar başlayabilir. Bu denetim görevi atışlar bitip platformlar bölgeden tam yol ayrılıncaya kadar devam eder.

2: Hava Kuvvetleri savaş uçakları pilotlarının pilotaj kabiliyetlerini taze tutmak, geliştirmek ve yeni pilotlara eğitim vermek üzere genelde deniz üzerindeki belirli sahalarda dalış ve manevra eğitimleri gerçekleştirir. Türk Hava Kuvvetleri bu eğitimleri genellikle Kuzey Ege’de bulunan sahalarda gerçekleştirir. Bu eğitimler sırasında deniz sahası denetim botunun görevleri ise yine sahayı sivillerden uzak tutmak, ayrıca yaşanabilecek herhangi bir kaza kırım durumunda pilota ve uçağa ilk ulaşan olup kurtarmaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir