Bu yazıda size gemi modelciliği ile ilgili bilgi vermek isterim. Günümüzde kimimiz bu hobiyi meslek olarak kimimiz ise uğraş olarak yapmaktadır. Amaç ne olursa olsun bildiğim bir şey var o da bu hobinin insanın yapıcı yanını ortaya çıkarması ve günlük hayattaki sinir ve stresten uzaklaştırdığıdır. İlginç bir şey paylaşmak isterim her ne kadar üç bin yıl öncesi Antik Mısırlılar firavunlarının mezar odasına, onu ve mezar odasındaki eşyaları öbür dünyaya taşıması düşüncesiyle model gemiler yapmış olsalar da biz günümüzde model gemileri ıcbu nedenle yapmıyoruz. İlginç değil mi? Evet yanlış okumadınız 1922 yılında Tutankamon’un mezarını açan Howard Carter model bir gemi bulmuştu ve bu geminin yapılış amacının yukarıda yazdığım gibi firavunu öbür dünyaya taşıma düşüncesi olduğunu öğrenmişlerdi.
Bu hobi o kadar eski yani peki o günden bugüne ne değişti? Model gemi yapmak için nelere ihtiyacımız var? Bir parça ahşap, birkaç el aleti, biraz yapıştırıcı, biraz da yaratıcı fikirler ile model gemi yapabiliriz. Ben bu hobiyi yapmaya Russel Crowe’un başrolü oynadığı Dünyanın Uzak Ucu filminden etkilenerek başladım. 18. Yüzyıl’a ait yelkenli savaş gemilerinin olduğu bir filmdi ve ilk yaptığım gemi modeli de bu filmdeki HMS Surpise fırkateyniydi. Evet çok başarılı bir model değildi model bile denilemez hatta plan dahilinde yapılmış ölçekli bir şey değildi. Zamanla bu hobiye olan ilgim sayesinde ilk başladığım noktadan çok farklı bir noktaya geldim. Hem ticari olarak hem hobi olarak yaptığım birçok model var ve inanın her modelde yeni şeyler öğreniyorum.
Bu hobi insana birçok şey öğretiyor. En başta sabır, iş planlama, el ve göz koordinasyonu, düşünme, atıl bir şeyi faydalı bir şekilde kullanmayı yani geri dönüşümü ve bunları yaptıkça bunları günlük yaşamda da kullanmaya başladığınızı fark ediyorsunuz öğretici ve kişisel gelişime faydası olan güzel bir hobi. Eğer bu hobiye ilginiz var ve nereden nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız tavsiyem başlangıç için plastik model kitlerdir. Plan dahilinde basılmış onlarca parçadan oluşsan bu kitler temiz bir el işçiliği ile müzelik eserlere dönüşen eşsiz birer model oluyor. Plan ihtiyacı duyulmayan neyi nereye yapıştıracağınızı belli sırada gösteren kılavuz şablonlar ile gerçekten sergilemekten mutlu olacağınız modeller ortaya çıkabiliyor.
Bir süredir ahşap ve 3D olmak üzere bu ikisini kullandığım modeller yapıyorum. Sanırım ben de dahil olmak üzere ticari olarak yapılan gemi modelciliği zamanı yarı yarıya düşüren 3D teknolojisinin yaygınlaşması biz modelciler için çok büyük bir fırsat. Model firmalarının bastığı plastik kitler kalitesinde 3D baskı almak günümüzde çok kolaylaştı. Sizler de bu hobiye başlarken ilk aşamada plastik kitler gibi bu teknolojiden de yararlanabilirsiniz. Zaman içinde kendinizi geliştirdikçe el beceriniz ile parçalar yapmaya başlayacaksınızdır. İşte o zaman sergilediğiniz bir modeli anlatırken emin olun yaptığınız işten hem mutlu olacak hem de kendiniz ile gurur duyacaksınız.
Evet bu hobinin en keyifli yanı ne derseniz bitirdiğini modeli sergilemektir. Günler haftalar aylar ve bazen birkaç yılınızı ayırdığınız bir modelin bittiğinde size verdiği eşsiz mutluluk bence tarif edilemez. Düşünsenize yaptığınız bir model evinizin en güzel yerinde belki 50 yıl boyunca duracak, kim bilir kaç defa sohbet başlatacak. Bence ardımızda bıraktığımız güzel eserler açısından bu hobi çok güzel bir uğraş. Siz değerli dostlarımıza tavsiyem derhal bu hobiye başlamanız. Hazır olmanız gereken şeyler ortalığın biraz dağılacak olması.
Daha fazla bilgi için Instagram’daki @model_savas_gemileri (www.instagram.com/model_savas_gemileri) hesabımdan benimle iletişim kurabilirsiniz.