analizdeniz.com © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Analiz Deniz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Denizcilik Tarihi
  4. »
  5. Nöbetçi Gemi Uygulaması

Nöbetçi Gemi Uygulaması

Nöbetçi Gemi Uygulaması, deniz üssünde iskeleye bağlı olan geminin, acil durumlarda hızlı yanıt verebilmesi için alargada beklemesini sağlayan bir sistemdir. Bu uygulama, geminin her zaman hazır durumda olmasını ve iskeledeki gemilere zaman kazandırmasını hedefler. Nöbetçi gemi, tüm sistemleri aktif tutar ve bakım çalışmaları ile personel yönetimini optimize eder. Zaman kazandırmanın yanı sıra, personelin gemi içindeki çeşitli görevleri tamamlamasına olanak sağlar.

Halil İbrahim ÇANDARLI Halil İbrahim ÇANDARLI - - 4 dk okuma süresi
92 1

Nöbetçi Gemi Uygulaması, bir deniz üssünde iskeleye aborda olan belirli bir sınıftan veya bütün platformların sırasıyla alargaya çıkarak nöbet süresince oradaki şamandıraya bağlı durmasına denir.

Bu uygulamanın sebebi ansızın cereyan edecek insani, askeri, afetsel her türlü olaya hızlı cevap verebilmek ve iskeleye bağlı olanlara zaman kazanmaktır. Böylece saniyelerin önemli olduğu insani ve askeri acil durumlarda diğer platformların seyre hazır hale gelip avara etmesi için gereken süreyi kazanılır. Normal bir vatandaşa göre önemli olmayan kısa süreler bir deniz üssünü veya bir gemi dolusu insanın hayatını kurtarabilir.

Nöbetçi gemi olarak alargada bulunan bir geminin personeli emir veya acil durum olmaksızın gemiyi terk edilemez ve mümkün olan azami mevcut ile gemide bulunulur. Gereken durumlarda karaya gemide bulunan vasıta yoluyla giderler ve en kısada sürede dönüş gerçekleştirirler. Karaya çıkma durumunda rütbeli-rütbesiz gemi personeli gemi umum vasıtaları ile bu yolculuğu gerçekleştirir, gemi komutanının vasıtası ise sadece kendisine tahsislidir. İsterse belirli durumlarda ulaşım için başka bir personele de tahsis edebilir.

Bir gemi nöbetçi olduğu sırada bütün sistemleri devrede ve hazırdır. Diğer gemiler iskelede aborda oldukları süre zarfında bakım-onarım, güncelleme, test faaliyetleri, talimatname gereği ve sistem ömrünü uzatmak için bazı sistemlerini (radar, silah, seyrüsefer, makina sistemlerini) devre dışına-pasif duruma alabilir; fakat bir nöbetçi gemi her hali ile bir muharebeye,muhabereye,gözleme ve ani kalkış durumlarına hazır olmak zorundadır. Deniz üssünün radar, sonar ve gözetleme kalkanı içerisinde bulunmasına rağmen yine de bu sistemlerini aktif olarak tutulur ve kullanır, jurnallerini eksiksiz doldurur.

Bazı savaş, olağanüstü hal durumları, hava-deniz muhalefeti ve bağlı bulunan komutanlığın emrine bağı olarak gemi alargaya çıkmadan da nöbetçi bulunabilir. Bu konumda bir gemide yine nöbetçi bir geminin bütün prosedürleri uygulanır fakat iskeleye aborda vaziyette bulunurlar, geminin porsun astsubayları ve erleri her an fora etmeye hazır bulunulur

Nöbetçi Gemi Uygulaması stratejik olarak barındırdığı artılar dışında aynı zamanda gemi içindeki yaşam içinde birçok artıya sahiptir. Barış döneminde genelde nöbetçi gemiler nöbet süresi boyunca sakin ve durağan bir nöbet geçirirler, radar veya sonar ekranında önemli bir temasla karşılaşmazlar aynı zamanda hala deniz üssünün koruması içerisinde bulunurlar bu yüzden personel gemi içindeki işlere bolca vakit ayırabilir. Raspa boya, Lostra, ambarların sayımı, planlama,eksiklerin belirlenmesi ve bazı bakım-onarım çalışmaları personelin büyük oranda veya tam sayıda mevcut ile gemide bulundukları bu sürede aradan çıkarılarak geminin dinçliğini ve işlerliğini geliştirebilir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Hasan Demirli - -

    💯

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir