Savaş Yakıtı, Türk Deniz Kuvvetleri de dahil olmak üzere muharip geçmişi olan, büyük deniz yetki alanlarına sahip olan ve jeopolitik olarak riskli bölgelerde bulunan bütün donanmalarda kullanılan bir uygulamadır.
Bu uygulama ilk başta muharip platformlar için çıkarılmış fakat değişen-gelişen dünyada yardımcı platformların, karakol platformlarının ve diğer münferit platformların da öneminin, önleme kabiliyetinin ve muharebe kapasitesinin artması ile neredeyse her platform için geçerli olmaya başlamıştır.
Uygulamanın İçeriği ve Uygulanma Sebebi:
Donanmamızda bütün gemilerin bir yakıt harcama sınırı vardır, barış zamanında bu sınırdan daha fazlasını harcayamaz. Bu yakıt harcama sınırı bazı platformlar için %40 bazı platformlar için %30’dur. Kalan büyük miktardaki yakıta savaş yakıtı denir ve barış zamanı çok zor koşullar, acil durumlar haricinde harcanamaz. Uygulamanın sebebi ise her an oluşabilecek bir harp, baskın, saldırı, büyük afet durumunda bütün gemilerin yeterli miktarda yakıta sahip olması böylece komutanlıklardan gelecek emirleri ikmal için zaman kaybetmeden yerine getirebilecek imkanda olmalarıdır.
Kullanabileceği yakıt seviyesinde sınıra yaklaşan gemiler bağlı bulundukları filolara veya komodorluklara mesaj göndererek yakıt yüzdelerini bildirir. Bu mesaj sonucunda harekat merkezi tarafından bir akaryakıt gemisi gönderilir veya bir akaryakıt iskelesine gemi yönlendirilir.
Akaryakıt iskeleleri genellikle deniz ana üslerinde bulunmakla beraber bazı ara bölgelerde ve önemli noktalarda da bulunabilmektedir.
Akaryakıt ikmal gemileri olarak ise donanmamızda TCG Albay Hakkı Burak, TCG YZB. İhsan Tulunay, TCG Akar, TCG YZB. Kudret Güngör, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi, TCG YZB. Güngör Durmuş, TCG Derya ve test kabul aşamasında Y-160 Sınıf gemilerimiz bulunmaktadır. Akaryakıt ikmal tankerlerimizden olan TCG YZB. İhsan Tulunay ve TCG Albay Hakkı Burak denizde aynı anda iki platforma ikmal gerçekleştirebilmektedir.
Not:
Özellikle karakol platformları ve hücumbotlar için bu sınır %30 olarak belirlenmiştir zira boyutlarından ötürü yakıt depoları küçük olup bundan dolayıda seyir siaları büyük muharip platformlara göre daha düşüktür. Büyük platformların depolarının %60’ı ile ulaşabilecekleri seyir sia yüzdesine ve hareket imkanına bu platformlar ancak depolarının %70 ve üstüyle ulaşabilir.